30-06-13

Half-Blood - Jennifer L. Armentrout


Achterflap
The Hematoi descend from the unions of gods and mortals, and the children of two Hematoi pure bloods have godlike powers. Children of Hematoi and mortals--well, not so much. Half-bloods only have two options: become trained Sentinels who hunt and kill daimons or become servants in the homes of the pures. Seventeen-year-old Alexandria would rather risk her life fighting than waste it scrubbing toilets, but she may end up slumming it anyway. There are several rules that students at the Covenant must follow. Alex has problems with them all, but especially rule #1:Relationships between pures and halfs are forbidden. Unfortunately, she's crushing hard on the totally hot pure-blood Aiden. But falling for Aiden isn't her biggest problem--staying alive long enough to graduate the Covenant and become a Sentinel is. If she fails in her duty, she faces a future worse than death or slavery: being turned into a daimon, and being hunted by Aiden. And that would kind of suck.

Mijn mening
Ik zou zeggen dat het een goed verhaal was, als het niet bijna een kopie was van Vampire Academy. Het was echt ongelooflijk. Dat eerste hoofdstuk was precies Vampire Academy helemaal opnieuw. De personages hadden alleen andere namen en het draaide om andere rassen. Een overzicht:

Om te beginnen is er dezelfde hiërarchie tussen de rassen, de pures (= moroi) zijn superieur en hebben de touwtjes op politiek vlak in handen. Ze kunnen ook de elementen beïnvloeden en gebruiken. De half-bloods (= dhampirs) zijn inferieur en moeten ofwel trainen om de pures te beschermen ofwel een slaaf worden in een huishouden van een pure. Ze zijn bovendien de kruising tussen een pure en een mens. De daimons (= strigoi) zijn monsters zonder geweten waar iedereen op neerkijkt en die het bloed/aether van pures verkiezen. Klinkt bekend? Er volgt nog meer. Het boek begint wanneer Alex (= Rose) terugkeert naar de Covenant (= Academy), na drie jaar weggebleven te zijn, ondergedoken met haar moeder, want er was één of ander gevaar op de campus. Ze wordt gevangengenomen door Aiden (= Dimitri) en terug naar de Covenant gebracht, daar gaat ze in gesprek met Marcus (= Kirova). Marcus zegt dat ze niet langer welkom is ook al was ze zo'n uitzonderlijk getalenteerde leerling wanneer het op vechten aankwam, ze was te brutaal. Ze heeft bovendien een enorme achterstand opgelopen door haar afwezigheid van drie jaar. Maar Aiden springt voor haar in het vuur en zegt dat met wat extra training ze weer terug in form kan raken. Uiteraard is het Aiden die die extra training gaat geven, een ervaren Sentinel (= Guardian). Er valt niet te ontkennen dat er wel erg veel gelijkenissen zijn tussen het eerste hoofdstuk van Vampire Academy en dat van Half-Blood. Maar daarbij stopte het niet (vanaf nu zijn er wel enkele spoilers, alhoewel, spoilers...):

Alex heeft een goede vriend genaamd Caleb (= Mason), hij komt tijdens één van Alex' avonturen zwaar in de problemen. (~ Frostbite)

Op de Covenant volgt ook Lea (= Mia) les, zij is zo'n beetje de mean girl. Alex en Lea komen absoluut niet met elkaar overeen. Haar ouder worden vermoord tijdens een daimon aanval (Mia's ouders worden vermoord tijdens een strigoi aanval). Tegen het einde van het boek zijn Lea en Alex geen aartsvijanden niet meer.

Alex zit met een probleem en besluit naar Aidens Cabin te gaan, waar de dingen een beetje uit de hand lopen. Aiden spreekt Grieks (Rose gaat naar Dimitri met een probleem, wanneer de lust-charm zijn werk doet. Dimitri spreekt Russisch).

Alex komt in de Covenant oog in oog te staan met een pas 'geturnde' daimon, nog niet ervaren genoeg slaagt ze er niet in hem te doden, gelukkig komt Aiden te hulp. (Wanneer Rose oog in oog komt te staan met Nathalie zou ze het zonder Dimitri's ingreep niet overleeft hebben)

Alex krijgt tegen het einde een bond met een ander personage, dat de één de gedachten, etc. weet van de andere.

Alex moet haar moeder moeder vermoorden die in een daimon verandert is. (Rose moet Dimitri vermoorden die in een strigoi verandert is)

Aiden is niet zo'n sociaal persoon, hij heeft niet zoveel vrienden, hij is wel een uitzonderlijke Sentinel. (Dimitri, moet ik nog meer zeggen)

Nog een kleintje is wanneer Aiden Alex traint. Alex moet van Aiden Cardio = uithoudingsvermogen trainen, terwijl Aiden leest. Net zoals Rose moet Alex eerst de basics terug onder de knie krijgen voordat ze met de echte wapens (= stakes) mag beginnen.

Voor de rest zijn ook enkele gesprekken en scènes vergelijkbaar. Een belangrijk politiek persoon komt naar de school, er is een personage dat iets weg heeft van Victor Dashkov enzovoort.

Ik weet niet of de volgende boeken origineler zijn, maar ik denk niet dat ik verder ga lezen. Er waren nog andere kleine dingen die mij irriteerde, om een voorbeeld te geven: het verhaal maakt gebruik van de Griekse mythologie, de hematoi stammen van de Griekse goden af. Nu, alle vijf de counsels bevinden zich in de VS. Allemaal. Geen enkele in Griekenland of zelfs een ander land op deze bol. Zijn er dus enkel hematoi in VS? Ik weet het niet.

Of de gelijkenissen tussen Half-Blood en Vampire Academy toevallig zijn? Er zijn wel enorm veel gelijkenissen, net iets te veel om toevallig te zijn. Ik moet zeggen dat ik toch dit boek graag gelezen heb, waarschijnlijk omdat Vampire Academy één van mijn favoriete reeksen is en dit boek bijna een kopie is. Tegen het einde van Half-Blood ging het plot wel een andere richting uit en waren er een paar originele wendingen, maar voor de rest... Als je de keuze krijgt tussen Half-Blood en Vampire Academy, kies voor die goede oude vampiers, kies Vampire Academy.

Cover
De cover is zeker niet lelijk, op dat vlak zijn ze Vampire Academy dan niet achterna gegaan. De bloem op zich heeft wel niet echt iets met het verhaal te maken, maar het is zeker mooi gedaan.

Titel: Half-Blood
Auteur: Jennifer L. Armentrout
Serie: Covenant
Pagina's: 281
Verschijningsdatum: 18 oktober 2011
In deze reeks zullen er 5 boeken verschijnen, waarvan Half-Blood, Pure, Diety en Appollyon al van gereleased zijn. Het laatste boek, Sentinel, zal in november 2013 verschijnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten