01-05-2011

Goodreads

Een van mijn lievelingssites is goodreads.com, een boeken site. Je kunt een account aanmaken en alle boeken die je gelezen hebt in je virtuele boekenkast zetten. Maar buiten de boeken die gelezen hebt in een kast zetten kun je nog veel meer doen. Goodreads heeft namelijk een enorme database van allemaal boeken.

My books
Op goodreads heb je automatisch al 3 planken: read (gelezen), to read (te lezen) en currently reading (aan het lezen). Maar je kunt zelf ook altijd planken aanmaken, zo heb ik een 2011-plank, een favorites-plank, chicklit-plank,... Je kunt ook een review schrijven en sterren geven bij je gelezen boeken. De to-read plank is erg handig, zo verlies je boeken die je graag zou willen lezen niet uit het oog.

Friends
Als je vrienden ook een account op goodreads hebben kun je hen als vriend toevoegen. Zo kun je volgen welke boeken dat ze lezen, hun planken inkijken en een test doen om te zien in hoeverre jullie smaak hetzelfde is. Je kunt ook boeken aanraden aan je vrienden.

Explore
Dankzij dat enorm aantal van boeken is het gemakkelijk om bij goodreads leuke boeken te ontdekken. Zeker onder het kopje 'Explore' bovenaan. Zo heb je bijvoorbeeld allemaal lijsten (listopia), aangemaakt door gebruikers. Voorbeelden van lijsten: 'Best young adults books', 'Best book covers', 'Best urban fantasy books', etc. Zoek dus een lijst die jouw interesseert en kijk welke boeken in de top staan, lees een paar achterflappen en voor je het weet heb je weer 20 boeken meer op je to-readplank... Je kunt ook zelf een lijst aanmaken of stemmen in de lijsten om jouw lievelingsboeken een beetje naar omhoog te krijgen (of op de top te houden misschien?). Bij alle boeken zie je ook het aantal sterren dat ze krijgen (het gemiddelde van alle sterren die ze hebben gekregen van de gebruikers, jouw sterren zijn dus ook belangrijk!), zo kun je zien welke boeken in het algemeen hoog scoren  bij het goodreadspubliek.

Fun
Er zijn quizjes, ook aangemaakt door gebruikers (dus jij kan ook een quiz maken), the never ending book quiz is een quiz over alle boeken, maar hier kun jij ook een vraag aan toevoegen. Je hebt ook de 'Guess that quote game', dan krijg je 30 seconde om de schrijver aan te duiden die een bepaalde quote heeft geschreven uit een boek. Heel moeilijk wel, ik denk dat ik al zeker 70 quotes gehad heb waarvan ik er 2 kende (en de rest gegokt heb).

Dit was een kort overzicht maar ga zeker eens een kijkje nemen! En maak misschien een account aan...
www.goodreads.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten